Kaktus Astrophytum směs druhů Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Astrophytum směs druhů Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktusy Astrophytum je rod severoamerických kulovitých až krátce sloupovitých kaktusů. Svým výrazným tvarem připomínající hvězdu nezaměnitelné a velmi populární. Však také název Astrophytum je složeninou dvou řeckých slov - aster, což je hvězda a phyton znamenající rostlinu. Nachází se ve východním a severovýchodním Mexiku ve státech Coahuila, Sant Luis Potosí, Nuevo Leone, Mexico, Tamaulipas a v  USA v Texasu. Nejvýše vystupují do nadmořské výšky 3000 m.
Rod Astrophytum roste obvykle osamoceně. Tvarem je kulovitý nebo krátce sloupovitý, rozdělený do výrazných žeber. Epidermis bývá pokryta bílými vločkami, ale existují i formy bez nich a podobné je to i s trny, u některých jsou, u jiných ne. Trychtýřovité květy, nahoře široce rozevřené, 3 až 10 cm široké, čistě žluté nebo nažloutlé s jícnem v červeném odstínech různé intenzity. Semena připomínají keramickou misku se silným okrajem překrytou folií.

 

Květ

Trychtýřovitý, široce rozevřený, 3 až 10 cm široký, čistě žlutý nebo nažloutlý s jícnem v červeném odstínech různé intenzity.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.