Nové Kaktus Coryphantha echinoidea SB 26 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha echinoidea SB 26 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha echinoidea SB 26 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Coryphantha echinoidea SB 26 se nachází v mexickém státě San Luis Potosí, v blízkosti Salinas. Rodové jméno Coryphantha je z řeckého koryphe, což znamená hlava, temeno nebo vrchol a z enthos tedy květ, vykvétající na vrcholu. Druhové jméno echinoidea znamená podobný ježku. Coryphantha echinoidea roste osamoceně, stonek je kulovitého, později vejčitého tvaru o průměru do 6 cm a výškou max. do 38 cm a se zelenou epidermis. Žebra rozpadlá do spirálovitě uspořádaných hrbolů s 20 – 24 rozprostřenými okrajovými trny a 1 – 3 středovými trny, které jsou vzpřímené jako bodce, o délce 10 – 15 mm. V drážkách hrbolů jsou obvykle umístěné červené, oranžové nebo žluté žlázy, z nichž vytékají šťávy s vysokým obsahem cukru a láká tak mravence z doposud neověřených důvodů. Dokud k tomu nedojde, rostlina nepokvete, což může trvat 4 a více let. Trychtýřovité květy vyrůstají ze středu temene, jsou 4 cm dlouhé a 5 – 6 cm široké, žluté, sladce vonící. Vnější okrajové lístky s narůžovělým proužkem. Bobulovité zelené plody se světle hnědými semeny. Aby se zabránilo černání epidermis, je dobré postříkat rostlinu vodou a odstranit tím vytékající nektar ze žláz, pokud jej už neodstranili mravenci.

 

Výška rostliny

Maximálně do 38 cm a o průměru cca 6 cm.

 

Květ

Trychtýřovitý, přibližně 4 cm dlouhý a 5 – 6 cm široký, žlutý, sladce vonící. Vnější okrajové lístky s narůžovělým středním proužkem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje velmi dobré větrání, propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.