Dobromysl " v Balení 200 semen

Z113

Nový produkt

Dobromysl " v Balení 200 semen

Více informací

32 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Dobromysl (Origanum vulgare) známá jako koření oregano je vytrvalá keříčkovitá bylina, která dorůstá do výšky 25 až 60 cm. Pochází ze Středomoří. Kvete v červenci až září drobnými růžovými či fialovými květy seskupených na vrcholu hlavní lodyhy do lichoklasů nebo hlávek s 5 až 25 jednotlivými květy. Celá rostlina je silně aromatická. Dobromysl má velké využití v kuchyni, také zlepšuje zažívání, protože zvyšuje vyměšování žluči. Užívá se i jako lék, stimuluje tvorbu hlenu v průduškách a čistí plíce, tlumí kašel, bolest v krku, prokazuje dezinfekční vlastnosti a hlavně zklidňuje centrální nervový systém.

Sklízíme olistěnou nať v průběhu celého léta, lze sušit ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném stanovišti, daří se jí v dobře propustných půdách s dostatkem vápníku a lze ji pěstovat i na skalce. Zaléváme jen v suchém období. Dobromysl roste rychle, sama se mírně šíří do blízkého okolí. Je poměrně choulostivá na mráz. Na zimu ji přihrneme zemí, můžeme překrýt chvojím.

 

Výsev – klíčení semen

Dobromysl se pěstuje ze semen, která vyséváme od března do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,4 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25°C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 35 - 40 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.