Nové Kaktus Eriocactus leninghausii Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Eriocactus leninghausii Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Eriocactus leninghausii Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Eriocactus leninghausii je známý také jako synonymum k Parodia leninghausii, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu, ze kterého jsou semena, tak jak byl původně označen.
Eriocactus leninghausii, nazývaný také anglicky Lemon Ball cactus, Golden Ball cactus a Yellow Tower cactus, je možné najít v Brazílii (Rio Grande do Sul) ve výškách 300 – 1300 m n. m. Druhové jméno leninghausii nese na počest Wilhelma Lenninghause, který emigroval do Brazílie, kde se přejmenoval na Guillerma Lenninghause, a sbíral kaktusy pro významného německého pěstitele Haage. Stonek roste zpočátku osamoceně, později odnožuje od základny a tvoří shluky. Je kulovitého tvaru, ale brzy se začne měnit v protáhlý až sloupovitý o výšce až 60 cm (vyjímečně až 100 cm) a průměru 8 – 12 cm, se zešikmeným temenem směrem ke slunci a pokrytým bílou plstí. Epidermis světle zelená. Přibližně 30 a více přímých a mírně vroubkovaných žeber (u zralých exemplářů) s okrouhlými aerolami, které jsou od sebe vzdáleny přibližně 2 – 3 mm a jsou pokryté bílou, časem však mizející plstí. Otrnění je tvořeno 15 – 20 tenkými, světle medově žlutými okrajovými trny o délce až 1 cm a 3 – 4 silnějšími a tmavšími středovými trny o délce až 4 cm. Všechny trny jsou jen málo píchavé. Květy vyrůstají z temene až po dosažení nejméně 20 cm výšky, jsou dlouhé až 5 cm a 6 cm široké, citronově žluté, okvětní lístky hedvábně lesklé, vnější kopinaté a nažloutle zelené, prašníky žluté s až 14 ramennou bliznou. Květinová trubice je pokryta hustou bílou vlnou a štětinami. Plodem jsou bobule pokryté bílou až nahnědlou vlnou, ve zralosti na základně nepravidelně praskající, takže malá, sotva 1 mm dlouhá semena jsou rozptýlena po rostlině. Kaktus je samosprašný a kvete na jaře až do pozdního léta.

 

Výška rostliny

Až 60 cm (vyjímečně až 100 cm) a o průměru 8 – 12 cm.

 

Květ

Vyrůstá až po dosažení nejméně 20 cm výšky, je dlouhý až 5 cm a 6 cm široký, citronově žlutý, okvětní lístky hedvábně lesklé, vnější kopinaté a nažloutle zelené, prašníky žluté s až 14 ramennou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 10 – 12°C a neměla by nikdy klesnout pod 2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.