Nové Kaktus Echinopsis leucantha San Blas Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinopsis leucantha San Blas Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinopsis leucantha San Blas Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Echinopsis leucantha San Blas je kaktus z naleziště v Argentině, z provincie La Rioja, v blízkosti města San Blas. Druhové jméno leucantha pochází z řeckého slova Leukos pro bílé a anthos pro, květ a odkazuje na barvu květu. Echinopsis leucantha roste ve výškách do 2300 m n. m., obvykle osamoceně, ale někdy také tvoří malé skupiny. Stonek je kulovitý, krátce válcovitý až kyjovitý, vysoký 30 – 50 cm (vyjímečně až 80 cm) a o průměru až 15 cm s matně zelenou až šedozelenou epidermis. Obvykle 10 – 14 rovných, poněkud stlačených žeber s kruhovitými aerolami, od sebe vzdálenými 1,5 cm, pokrytými žlutavou plstí. Má 7 – 10 okrajových, mírně zakřivených žlutohnědých trnů o délce asi 2,5 cm a 1 středový trn, 5 – 10 cm dlouhý, zahnutý nahoru, v barvě hnědé s tmavší špičkou. Nálevkovité květy kvetou na jaře a v létě, objevují se na boku v horní třetině výhonku a otevírají se v noci. Jsou dlouhé až 17 cm a široké asi 10 cm, barvy bílé, někdy mírně zbarvené do růžové. Květinová trubice je štíhlá, hnědavá nebo tmavě zelená s malými šupinami a krátkými světlými vlasy. Plod je masitý, má sférický až protáhlý tvar, zelenkavě červený až tmavě červený, dlouhý až 3,5 cm a široký 3 cm. Semena kulovitá, asi 1,5 mm dlouhá, černé barvy. Tento kaktus je ceněn pro svůj tvar a trny, který se snadno pěstuje, jen je náchylný k hnilobě, pokud není na dobře větraném místě.

 

Výška rostliny

30 – 50 cm (vyjímečně až 80 cm) a o průměru až 15 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, dlouhý až 17 cm a široký asi 10 cm, barvy bílé, někdy mírně zbarvené do růžové. Květinová trubice štíhlá, hnědavá nebo tmavě zelená s malými šupinami a krátkými světlými vlasy.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.