Nové Kaktus Echinofossulocactus zacatecasensis Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinofossulocactus zacatecasensis Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinofossulocactus zacatecasensis Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinofossulocactus zacatecasensis (1 km za Valenciana Coah.) nebo také Stenocactus multicostatus subs. zacatecasensis je kulovitý kaktus s několika hustě zabalenými, ostrými, zvlněnými žebry a třemi nahnědlými, nekruhovitými středovými trny, z nichž prostřední je plochý. Obecně je zahrnut do (jako synonymum) Stenocactus multicostatus, což naznačuje, že mezi nimi není ve skutečnosti zásadní rozdíl. Má květy téměř bílé nebo s růžovou střední žilnatinou Tělo je samostatné, kulovité, světle zelené s pupečníkovým vrcholem, 8 - 10 cm široké a vysoké. Žeber je asi 55, jsou zvlněná, pevná a velmi tenká. Areoly jsou u mladých rostlin pokryty bílou plstí. Radiálních trnů je 10 až 12, jsou jehlicovité, bílé, 8 - 10 mm dlouhé, obvykle krémově bílé barvy. Centrální trny jsou 3, nahnědlé, 2 z nich teretní, ale prostřední zploštělý, vzpřímený nebo srostlý, delší než ostatní 2, někdy 3 až 4 cm (i více) dlouhý, nikdy prstencovitý. Květy jsou 3 - 4 cm široké, téměř bílé nebo s růžovou střední žilnatinou. Vnitřní okvětní segmenty jsou čárkovitě podlouhlé, s vejčitým apikulovitým hrotem, lehce podbarvené levandulí, 15 mm dlouhé.

 

Rod Echinofossulocactus (Stenocactus) nečiní žádné problémy a je vhodný i pro začátečníky.

 

Výška rostliny

 8 - 10 cm široká a vysoká.

 

Květ

Květy jsou 3 - 4 cm široké a 15 mm dlouhé, téměř bílé nebo s růžovou střední žilnatinou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.