Nové Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus je jednou z lokálních nebo morfologických forem Stenocactus obvallatus. Nachází se v Mexiku, ve státech Tamaulipas a Queretaro. Název Echinofossulocactus se používal dříve, nyní již Mezinárodní organizace pro výzkum sukulentů (IOS) akceptovala nově rod Stenocactus. Rozšířené označení Echinofossulocactus pochází ze slovní kombinace echinus (ježek, ježovka) a fossa (příkop, brázda), zřejmě kvůli specifickému charakteru stonku. Nově používaný název Stenocactus je odvozen z řeckého stenos (úzký), což poukazuje na tenká, úzká a početná žebra a druhové jméno pentacanthus znamená pětitrný. Tyto rostliny jsou velmi variabilní, co se týče např. délky a barvy horních okrajových trnů. Rostou obvykle osaměle, ale občas také hustě odnožují. Tvar je kulovitý až krátce cylindrický, s plochým, v mládí plstěným temenem. Epidermis v barvě zelené. Výška 10, někdy 20 cm a šířka 10 cm v průměru. 34 - 56 silně zvlněných žeber, s ostrými hranami. Trnů bývá 5, jak z názvu vyplývá, ale tento charakteristický znak pěti trnů není konstantní. Horní 3 jsou nejmohutnější, barvy nažloutlé nebo narůžovělé, z něhož prostřední je zploštělý, 2 následující spodní bílé trny jsou jemnější a o polovinu kratší. 3 cm dlouhé a 3 – 4 široké květy vykvétají na vrcholu kaktusu, přičemž poupata jsou držena v plsti, často jen s viditelnými špičkami. Trubka je zelená šupinatá. Vnější okvětní lístky špičaté, okraje skoro bílé, se středním červeným proužkem, vnitřní s jasně fialovým až červeným středním proužkem. Prašníky žlutozelené a žlutá blizna.

 

Výška rostliny

10, někdy 20 cm a šířka 10 cm v průměru.

 

Květ

3 cm dlouhé a 3 – 4 cm široké květy vykvétají na vrcholu kaktusu.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.