Nové Kaktus Echinofossulocactus dicharoacanthus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinofossulocactus dicharoacanthus Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinofossulocactus dicharoacanthus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinofossulocactus dicharoacanthus sp. CH 410 Huala Slp. je jeden z nejrozšířenějších druhů rodu po Středomexické náhorní plošině Anáhuac. Známy jsou lokality na severu Hidalgo, po většině území státu San Potosí až po jihozápad Zacatecas. Rostliny lze nalézt v nadmořských výškách 1500 - 2500 m nad mořem na mírných nenápadných vršcích a pahorcích, z rozpadajících se podložních hornin. Tělo je kulovité, 6 - 10 cm široké, temeno mírně stlačené, počet žeber 34 - 58, zvlněných se 2 - 3, vzácně až 4 areolami na jednom žebru, žebra pergamenovitě ostrá, nepravidelně zkadeřená. Areoly jsou od sebe daleko vzdáleny, nepravidelně rozptýleny, oválného tvaru s bílou plstí. Trny tuhé, rovné, vzpřímené, 3 svrchní okrajové nejdelší, prostřední jeden dlouhý 15 - 70 mm, plochý, někdy přilehlý, 1,5 - 3 mm široký (vzácněji dole až 4 mm), oba postranní na průřezu kruhovité anebo zploštělé, barvy žluté, někdy načervenalé, příčně kroužkované, špice hnědočervená, starší trny šednou; spodní okrajové trny v počtu 2 - 5 (až 6) jehlovité až šídlovité, 4 - 12 mm dlouhé, bílé; vzácně se objevují další 1 - 2 trny v horní části areoly. Květy široce trychtýřovité, 18 - 20 mm dlouhé, trubka krátká, zelená, porostlá trojúhelníkovitými až vejčitými šupinami s bělavým okrajem a zeleným středovým proužkem. Okvětní lístky kopinatého tvaru s bílými okraji a purpurovým a růžovým středovým proužkem, někdy je proužek velmi tenký, případně chybí; prašníky bělavé, čnělka růžová, blizna osmiklanná, bledě růžové až žluté barvy.

 

Výška rostliny

6 - 10 cm v průměru.

 

Květ

18 - 20 mm dlouhé. Okvětní lístky s bílými okraji a purpurovým a růžovým středovým proužkem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.