Nové Kaktus Echinocereus viereckii var. morricalii Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus viereckii var. morricalii Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus viereckii var. morricalii Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus viereckii var. morricalii je rozšířeným druhem rodu Echinocereus a jeho pěstování patří k jednodušším. Roste v mexickém státě Nuevo Leon jižně od Monterrey, na útesech ve výšce asi 300 - 400 m n. m. Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka. Druhové jméno viereckii nese podle Hanse Wilhelma Vierecka, který sbíral okolo roku 1930 pro firmu Kakteen-Haage kaktusy u Jaumave v Mexiku.  Jméno variety morricalii zase po D. B. Morricalim, sběrateli a znalci kaktusů v Novém Mexiku, v USA. Stonek bývá vzpřímený i poléhavý, tvarem válcový, zužující se ke špičce, vysoký až 50 cm, průměr 7,5 cm, světle zelený, načervenalý na slunné straně, a jakoby voskem pokrytý. Je odnožující a může tvořit shluky. Žebra rozložená do malých hrbolců, v počtu 6 – 7. Téměř bez trnů, pokud jsou tak velmi krátké, nažloutlé, až 2 mm dlouhé. Období květu je příznačně v květnu. Květy rostou po stranách stonku. Jsou krátce nálevkovité, široce se rozevírající, dlouhé 25 – 35 mm, široké 70 – 110 mm. Barva květů světle purpurová, prašníky 1 mm dlouhé, žluté, čnělka 13 - 26 mm dlouhá, zakončená 10 – 11 laločnou leskle zelenou bliznou. Plody jsou světle zelené, kulovité, skrývající černá vejčitá semena.

 

Výška rostliny

Až 50 cm, průměr 7,5 cm.

 

Květ

Krátce nálevkovitý, široce se rozevírající, dlouhý cca 25 – 35 mm, široký 70 – 110 mm, světle purpurový.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -7°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.