Nové Kaktus Echinocereus stramineus San Martin Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus stramineus San Martin Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus stramineus San Martin Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus stramineus, má velmi široký rozsah. Najít jej můžeme v USA (jihozápadní Texas, Nové Mexiko) a v Mexiku (Chihuahua, Coahuila, Durango, Nuevo León, San Luis Potosí, Tamaulipas a Zacatecas). Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka, druhové jméno stramineus znamená ze slámy, zřejmě kvůli slámové barvě otrnění. Tyto kaktusy rostou na skalnatých vápencových svazích a vyvřelých půdách, na pouštích i v blízkosti řek ve výšce 1200 – 2100 m n. m.  Tvoří velké, kompaktní kolonie se 100 nebo více stonky (největší kolonie byla 1 metr v průměru s až 500 stonky). Tyto větší shluky jsou zaoblené, často 60 - 90 cm napříč a téměř stejně tak vysoké. Jednotlivé kmeny mívájí 10 - 30 cm na výšku a 3 - 10 cm na šiřku v průměru. Epidermis zelený. 10 - 13 žeber s poměrně hlubokými rýhami mezi nimi. Kruhovité areoly jsou od sebe vzdáleny 8 – 25 mm. Z nich vyrůstají bílé, slámové až tmavě červené a černé trny. Okrajových je 7 - 14 o délce až 3 mm, centrálních bývá od 1 do 4 trnů, v délce do 9 cm. Bohaté, nálevkovité, jasně růžové květy s až fialově červeným hrdlem a prašníky žluté barvy, jsou až 12,5 cm široké v průměru a 8 - 12 cm dlouhé. Po opýlení se změní v tmavě červený jedlý plod, asi 5 cm velký, v chuti podobný jahodám a proto se mu v Česku přezdívá také Kaktus jahodový.

 

Výška rostliny

Dosahuje výšky maximálně 30 cm a šířky v průměru 3 - 10 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, 8 - 12 cm dlouhý a až 12,5 cm široký v průměru, jasně růžový s až fialově červeným hrdlem, prašníky žluté barvy a zelenou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.