Nové Kaktus Echinocereus sciurus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus sciurus Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus sciurus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Echinocereus sciurus se vyskytuje pouze na Cape District na jižním konci Dolní Kalifornie ve výškách 10 - 200 m nad mořem. V lokalitě se Echinocereus sciurus shlukuje na skalách na kopcích poblíž moře v Sonorské poušti a suchých subtropických oblastech. Tento druh má rozsah výskytu cca 5 000 km2, subpopulace jsou silně fragmentovány v důsledku změn využití krajiny v celém jeho areálu a nevyskytuje se v žádném chráněném území. Stejné oblasti podporují mnoho endemických sukulentů a xerofytních rostlin. Echinocereus sciurus je hustě cespitózní kaktus s četnými krátkými, vzpřímenými hlavami pokrytými štíhlými krátkými trny, s mnoha jedinci tvořícími trsy někdy široké 60 cm. Jsou uznávány dva poddruhy, nominátní forma a subsp. floresii (Backeb.) Tělo kaktusu je štíhlé, krátké, většinou vzpřímené, válcovité, zužující se ke špičce, často až 20 cm dlouhé. Kaktus má 12 - 17 nízkých žeber s 15 - 18 štíhlými 3 - 16 mm dlouhými radiálními trny. Kaktus má 12 - 17 nízkých žeber s 15 - 18 štíhlými 3 - 16 mm dlouhými radiálními trny. Ty jsou na starších partiích šedé, kromě nahnědlé špičky světle žlutavě hnědé, na mladém růstu s tmavšími špičkami. Centrálních trnů je obvykle několik (1-6). Jsou trochu mohutnější, ale kratší než radiály, z nichž delší zřídka dosahují 15 mm a jsou velmi štíhlé. Květy se běžně vyskytují na konci stonků těsně pod špičkami, ale mohou se vyskytovat také po stranách rostliny. Mají délku 5 - 8 cm, 7 - 12 cm v expanzi, když jsou plně otevřené. Jsou jasně narůžověle purpurové nebo purpurové, k bázi bledší, špičky vroubkované, ostré, vnější povrch označený četnými rýhami.

 

Výška rostliny

Může být až 20 cm.

 

Květy

Jasně narůžověle purpurové nebo purpurové barvy a mají délku 5 - 12 cm. Plody jsou podkulovité, červenozelené s bílou dužninou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (velká citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.