Nové Kaktus Echinocereus scheeri Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus scheeri Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus scheeri Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Echinocereus scheeri pochází z jihovýchodní oblasti Sonora, Chihuahua a Západní durango v Mexiku. Je to široce rozšířený polymorfní druh vykazující značné rozdíly zejména ve velikosti, barvě květů a habitu. Roste visící z útesů, skalnatých svahů a zastíněných kaňonů na mechem porostlých římsách a balvanech v xerofytických křovinách s nápadnými květy ve výškách 350 - 1800 metrů nad mořem. Tělo kaktusu je štíhlé, ostnaté, poléhavé, svislé nebo stoupavé, válcovité, výrazně zúžené ke špičce, 10 - 70 cm dlouhé a 1,5 - 4 cm v průměru. Barva je lesklá tmavě zelená až žlutavě zelená. Echinocereus scheeri patří mezi Echinocerei s měkčím stonkem. Žeber bývá 6 - 10, jsou dobře definovaná, tupá, tuberkulovitá, poněkud spirálovitá. Areoly jsou blízko sebe, nažloutlé, asi 2 - 7 mm od sebe. Ostny jsou v počtu 7 - 12(-17), jehlicovité, bílé s hnědými nebo načernalými rýhami. Středových trnů bývá 0 - 4, jsou bílé až nahnědlé a 1 - 20 mm dlouhé. Radiální trny jsou v počtu obvykle 6 - 13, bílé až světle hnědé, 1-7 dlouhé. Kaktus má dlouhé, robustní květy, které se zdají být přizpůsobeny pro opylování kolibříky. Květy jsou červené, fialové, šarlatové, růžové nebo lososově oranžové, trubkovité, 6 - 12 cm dlouhé, 4 - 8 cm v průměru, nesené po stranách stonku z ostře špičatých pupenů.

 

Výška rostliny

Výška(délka) bývá 10 - 70 cm a průměr 1,5 - 4 cm.

 

Květy

Květy jsou červené, fialové, šarlatové, růžové nebo lososově oranžové, trubkovité, 6 - 12 cm dlouhé, 4 - 8 cm v průměru. Plod je vejčitý až 2 cm dlouhý, jasně zelený s bílou dužninou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (velká citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.