Nové Kaktus Echinocereus roetteri Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus roetteri Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus roetteri Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus roetteri, byl popsán jako samostatný druh, ale ve skutečnosti je to přirozený hybrid mezi Echinocereus coccineus a Echinocereus dasyacanthus, což mu přidává na variabilitě a kráse. Vyskytuje se v USA (Nové Mexiko, Texas) a v sousedním Mexiku. Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka. Tyto kaktusy rostou většinou rozvětveně s až 20 stonky. Jsou jako mladé vejčitého, později válcovitého tvaru, dorůstající výšky až 15 cm a šířky v průměru 5 – 7 cm. Epidermis bývá zelený, šedavě zelený nebo modravý. 10 - 13 žeber. Okrajových trnů v barvě růžové nebo šedé bývá 7 – 15 o délce až 16 mm. Centrální trny jsou zesílené 8 – 12 mm dlouhé v počtu 1 – 5 a v barvě hnědé, růžové šedavé, či krémové. Nálevkovité květy, tvarem podobné dasyacanthu, lze vlivem křížení najít v podstatě jakékoli kombinaci. Barva až 7,5 cm dlouhých a v průměru 4,5 – 7 cm širokých květů může mít barvu od nejběžnější oranžové po červenou, růžovou a vzácně i žlutou. Po opýlení se změní v asi 2 cm dlouhý plod.

 

Výška rostliny

Dosahuje výšky výšky až 15 cm a šířky v průměru 5 – 7 cm.

 

Květ

Nálevkovitý 7,5 cm dlouhý a 4,5 - 7 cm široký v průměru. Obvykle oranžový, dále pak červený, růžový a vzácně i žlutý.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.