Nové Kaktus Echinocereus polyacanthus v. spinigematus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus polyacanthus v. spinigematus Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus polyacanthus v. spinigematus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus polyacanthus v. spinigematus je široce rozšířený druh, lokálně běžný na jihu USA (jihovýchodní Arizona, západní Nové Mexiko), na rozsáhlých oblastech v severozápadním Mexiku (Chihuaua, Durango, Cosihuiriachi, vyskytuje se také v pohoří Sierra Madre Occidental ve východní Sonoře a na poloostrově Baja California). Nadmořská výška 1300 a 2000 metrů nad mořem. Roste na skalních výchozech v dubových a borových lesích. Nízko rostoucí, osamělý nebo shlukující se kaktus, tvořící velké polštáře, obvykle méně než 50, ale příležitostně několik stovek stonků. Tento druh je velmi variabilní a několik odrůd je tak odlišných, že jediným spojujícím faktorem je jasně červený květ a zaoblené okvětní lístky. Stonky světle zelené, často s červeným nádechem, válcovitě se zužující ke špičce, každý stonek až 30 cm vysoký, 7 cm v průměru. Žebra 9 až 13, obvykle 10 dobře definovaných, nízká, buď tuberkulovitá nebo ne. Areoly: přibližně 1 - 1,5 cm od sebe a poněkud vlnité. Středové trny 1 až 7, nažloutlé nebo hnědé, bazálně rozšířené, rovné, protáhlé, stárnutím šedivějí, proměnlivé délky, až 5 cm dlouhé. Radiální trny 6 až 17 (obvykle asi 12), špinavě bílé nebo načervenalé, často se překrývající, až 2 cm dlouhé, často mnohem kratší. Květy denní, vyrůstající blízko vrcholu stonku, trubkovité až nálevkovité, zářivě růžovooranžové až temně červené se žlutavým nebo bělavým hrdlem, 3 - 14 cm dlouhé, 3 - 8 cm v průměru, vaječník a trubice se nažloutlými ostny a hojná vlna pavučinová v paždí šupin, která u jiných podobných druhů chybí. Kvetení obvykle začíná 5 až 10 let po výsevu, když rostlina dozrává. Plody vejčité, zelené, s bílou dužninou, neopadavé a jedlé.

 

Výška rostliny

Výška bývá až 30 cm a průměr 7 cm.

 

Květy

Zářivě růžovooranžové až temně červené se žlutavým nebo bělavým hrdlem, 3 - 14 cm dlouhé, 3 - 8 cm v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (velká citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.