Nové Kaktus Echinocereus neomexicanus Balení obsahuje 10 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus neomexicanus Balení obsahuje 10 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus neomexicanus Balení obsahuje 10 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Echinocereus neomexicanus je přírodní hybrid mezi Echinocereus coccineus subsp. rosei a Echinocereus viridiflorus subsp. chloranthus. Rostlina byla původně popsána Paulem Carpenterem Standleyem v roce 1908 na základě exempláře rostoucího v kaktusové zahradě New Mexico College of Agriculture and Mechanic Arts, který byl nalezen západně od pohoří Organ. Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka, druhové jméno neomexicanus nese podle původu ve státě Nové Mexiko (USA). Stonek odnožující, má oválně válcovitý tvar, výška se pohybuje mezi 18 – 25 cm a šířka je okolo 7 cm, epidermis světle zelená. 11 – 12 tupých a nízkých žeber s oválnými aerolami které jsou od sebe vzdáleny asi 10 – 15 mm. Středových trnů je cca 6, jsou tuhé, rozprostřené, nejnižší vždy velmi světlé barvy, nažloutlé, téměř bílé, ostatní načervenalé. Vrchní okrajové trny v počtu 2 – 5, jsou tenké, dlouhé 4 – 7 mm, takřka bílé. 8 bočních okrajových trnů (na každé straně jsou 2 páry) je dlouhých cca 11 – 15 mm. Spodní jsou už jen 3, přibližně stejně dlouhé jako boční. Květy mohou vyrůstat po celém kaktusu, jsou úzké, obvykle 5 cm dlouhé a 25 – 30 mm široké. Barva okvětních lístků světle šarlatová, spodní část zelenožlutá. Květní trubka pokryta bohatými, rozprostřenými, spíše dlouhými, štětinovitými ostny. Prašníky v barvě růžové, vlákna bílá nebo do růžova zabarvená. 7 laločná blizna.

 

Výška rostliny

Přibližně 18 – 25 cm a šířka je okolo 7 cm.

 

Květ

Obvykle 5 cm dlouhé a 25 – 30 mm široké. Barva okvětních lístků světle šarlatová, spodní část zelenožlutá.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo s dobrým odvětráváním, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.