Nové Kaktus Echinocereus maritimus Guerrero Negro Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus maritimus Guerrero Negro Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus maritimus Guerrero Negro Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus maritimus Guerrero Negro, se nachází v Mexickém státu Baja California Sur, jehož součástí je přístavní město Guerrero Negro. Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka a přídomek maritimus pochází z latiny a znamená námořní nebo blízko pobřeží. Tyto kaktusy rostou v přímořských písečných dunách a na skalách, většinou v nízkých nadmořských výškách do 50 m. Tvoří kolonie s obvykle 20, ale výjimečně až s 300 stonky a mohou se rozprostírat až do 2 m2 v průměru. Jsou kulovitého, později válcovitého tvaru, od světle zelené barvy po tmavě zelenou, dorůstající výšky až 30 cm a šířky v průměru 2,5 – 7 cm. 8 – 10 nebo i více ostrých žeber. Areoly jsou od sebe vzdáleny 10 – 12 mm. Z nich vyrůstají trny jež mají zpočátku červenou barvu, časem blednoucí do šeda. Centrálních trnů vyrůstá 4 nebo vice, o délce 2,5 – 6 cm, okrajových bývá 7 – 10 a jsou dlouhé 1,5 – 5 cm. Nálevkovité květy vznikající v horní části rostliny mají sytě žlutý, asi 6 cm květ se zelenou bliznou a s nepříliš ostnatým semeníkem. Po opýlení se změní v ostnatý, kulovitý a zelený plod, který zraje za 4 – 8 měsíců. V plodu nalezneme asi 1 mm semena hnědé barvy.

 

Výška rostliny:

Dosahuje výšky výšky až 30 cm a šířky v průměru 2,5 – 7 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, sytě žlutý se zelenou bliznou, asi 6 cm velký.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.