Nové Kaktus Echinocactus platyacanthus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocactus platyacanthus Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocactus platyacanthus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Echinocactus platyacanthus (1 km před Chazminal) - Obří sudový kaktus je největší ze všech sudových kaktusů. Pochází z pouští severovýchodního a středního Mexika.Tento pomalu rostoucí druh může dosáhnout velikosti až 2,5 m na výšku a 1,5 m na šířku a může žít přes sto let. Existují fotografie kusů o šířce téměř 1,2 m. Pravděpodobně největší dnes žijící jedinec je ten, který se nazývá "Goliat" v "Area natural de Daxpe" v Municipio de Cadereyta, stát Querétaro, Mexiko, což je 2,95 metru na výšku, nejméně 0,9 metru široký, který váží asi 3 tuny. Těla tohoto kaktusu jsou šedomodré barvy a rovné, tuhé trny jsou černé. Vrchol kaktusu je plochý a pokrytý žlutou plstnatou hmotou. Jsou silně žebrovaná, s 25 až 30 svislými žebry a mají velké areoly. Jejich trubkovité květy kvetou na konci jara až léta a mají sytě žlutou barvu. Dorůstají asi 2 cm na výšku a 3 cm na šířku. Plod je asi 3 cm dlouhý a je pokrytý chlupatou vlnou.

 

Výška

Ve své domovině může být výška až 2,5 m a šířka 1,5 m.

 

Květ

Sytě žlutý, dlouhý asi 2 cm a široký 3 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.