Nové Kaktus Coryphantha palmeri Balení obsahuje 10 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha palmeri Balení obsahuje 10 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha palmeri Balení obsahuje 10 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Coryphantha palmeri je pěkný Mexický kaktus, rostoucí ve výškách 1500 -1800 m. Bývá soliterní, výjimečně tvoří shluky v kultivaci. Tělo světle šedozelené až tmavě zelené má kulovitý tvar s oploštěním na vrcholu. Tuberkuly nejsou příliš pravidelně uspořádané, vyskytují se v asi 13 řadách těsně u sebe. Tuberkuly nesou oválné areoly, které jsou v mládí pokryty hustou vlnou. Radiální trny v počtu 11-14 nažloutlé barvy, často s černými hroty vyzařují vodorovně. Centrální trn je nejčastěji jeden, ale může i chybět. Bývá silný, až 2 cm dlouhý, stejně zabarvený jako radiální trny, nebo ještě tmavší.

 

Výška

Kaktus je 4-5 cm vysoký (občas může mít až 10 cm) a 6-8 cm široký.

 

Květ

Květy jsou sytě nebo bledě žluté až téměř bílé o průměru 3-5 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5-12 °C. Krátkodobě mrazuvzdorný do –12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.