Nové Kaktus Coryphantha obscura SB 714 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha obscura SB 714 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha obscura SB 714 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Coryphantha obscura je brán jako synonymum k Coryphantha sulcata, který se vyskytuje na území USA (Texas) a Mexika (Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas). Konkrétně tato rostlina nese označení SB 714, což značí, že pochází z naleziště Stevena Bracka v mexickém státě Nuevo León, v blízkosti města Sabinas Hidalgo. Rodové jméno Coryphantha je z řeckého koryphe, což znamená hlava, temeno nebo vrchol a z enthos tedy květ, vykvétající na vrcholu. Druhové jméno obscura z latinského obscurus znamená temný, tmavý, uzavřený, záhadný nebo nejasný. Coryphantha obscura (Coryphantha sulcata) roste osamoceně, ale brzy a hustě odnožuje a tvoří shluky. Stonek je kulovitého až podlouhlého tvaru s výškou 4 – 13 cm a zhruba stejně tak i široký. Epidermis je zelená. Žebra zcela rozpadlá do hrbolů. Zpočátku okrouhlé areoly nesou otrnění, které je tvořeno 8 – 14 variabilně rozprostřenými okrajovými trny o délce 8 – 18 mm, v barvě bílé až žlutavé, později šedé s černou nebo tmavě červenou špičkou a 1 – 4 lehce zahnutými středovými trny o délce 9 – 12 mm. Trychtýřovité květy vyrůstají ze středu temene, přibližně 40 – 60 mm dlouhé a 35 – 55 mm široké, zelenožluté až temně zlatožluté, obvykle se žlutým, vzácně však i s červeným nebo červenohnědým jícnem. Plody podlouhlé a zelené s přilnutými zbytky květů. Hnědá ledvinovitá semena.

 

Výška rostliny

4 – 13 cm a zhruba stejně tak i široký.

 

Květ

Trychtýřovitý, přibližně 40 – 60 mm dlouhý a 35 – 55 mm široký, zelenožlutý až temně zlatožlutý, obvykle se žlutým, vzácně však i s červeným nebo červenohnědým jícnem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.