Nové Kaktus Coryphantha nickelsiae Bustamante, Nuevo León Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha nickelsiae Bustamante, Nuevo León Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha nickelsiae Bustamante, Nuevo León Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Coryphantha nickelsiae se vyskytuje na území Mexika. Konkrétně tato rostlina pochází ze státu Nuevo León, v blízkosti města San Miguel de Bustamante. Rodové jméno Coryphantha je z řeckého koryphe, což znamená hlava, temeno nebo vrchol a z enthos tedy květ, vykvétající na vrcholu. Druhové jméno nickelsiae nese na počest své objevitelky Anny B. Nickelsové, která je považována za první ženu - kaktusářku, majitelku velké sbírky a obchodu s kaktusy v Texasu, mj. podnikla řadu expedicí do Mexika a vystavovala na světové výstavě v Chicagu roku 1893. Coryphantha nickelsiae roste osamoceně, ale častěji spíše odnožuje u základu a tvoří shluky. Stonek je obvykle kulovitého tvaru s výškou 4 - 11 cm a o průměru 5 - 7 cm. Epidermis je světle až tmavě zelená. Žebra zcela rozpadlá do kuželovitých hrbolů, v dospělosti s brázdou na horní straně. Okrouhlé areoly jsou zpočátku s bílou vlnou, později vlna zcela vymizí. Otrnění je tvořeno 13 – 20, obvykle však 14 – 16 okrajovými trny o délce 8 - 23 mm, přičemž dolní trny jsou nejkratší, bílé s tmavě červenou nebo až černou špičkou. Středové trny mohou chybět nebo je pouze jeden u starších rostlin, obvykle 11 – 16 mm (někdy až 20 mm) dlouhý, rovný nebo mírně zakřivený dolů, zpočátku černý, později šedý. Květy vyrůstají ze středu temene, v plném rozvinutí přibližně 45 – 70 mm široké, v nažloutlé barvě s hnědavě červenými středními proužky na vnějších okvětních lístcích. Vlákna bílá nebo světle žlutá, prašníky žluté až oranžové, 5 – 8 laločná blizna je bělavá nebo krémová. Plody kulovité až elipsoidní, šedozelené nebo jasně zelené, u základny bledší, se zbytky květin. Hnědá, lesklá semena oválného tvaru.

 

Výška rostliny

4 - 11 cm a o průměru 5 - 7 cm.

 

Květ

V plném rozvinutí přibližně 45 – 70 mm široký, v nažloutlé barvě s hnědavě červenými středními proužky na vnějších okvětních lístcích. Vlákna bílá nebo světle žlutá, prašníky žluté až oranžové, 5 – 8 laločná blizna je bělavá nebo krémová.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.