Nové Kaktus Coryphantha delaetiana Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha delaetiana Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha delaetiana Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Coryphantha delaetiana pochází z  Mexika (Chihuahua, Durango a Coahuila až Nuevo León). Jedná se o poměrně rozšířený druh lokálně velmi hojný s rostlinami rostoucími ve shlucích zahrnujících až stovky rostlin. Roste na aluviálních půdách v rovinách. Je to silně ostnatý kulovitý kaktus buď osamocený, nebo ve shlucích (v závislosti na klonu). Tento druh má široké spektrum a vykazuje velkou variabilitu. Stonek je téměř kulovitý až krátce válcovitý, někdy kyjovitý, světle zelený, na vrcholu silně ostnatý, 6 - 8 cm v průměru a 6 až 15 cm vysoký. Hlízy spíše krátké, kosočtverečné, až 10 mm dlouhé, těsně nasazené. Středové trny 1 až 4, načervenalé až téměř černé, spodní střední silnější než ostatní, ale někdy chybí, 2 až 2,9 cm dlouhé, rovné, prodloužené dopředu nebo mírně zakřivené dolů, 3 horní často směřují nahoru, blízko vrcholu rostliny se sbíhají a dotýkají se. Radiální trny našedlé nebo bělavé, 7 až 15(-20), rozložité, štíhlé, 10 až 15(-20) mm dlouhé. Květy velké, světle žluté, 4 cm dlouhé. Vnější okvětní segmenty nazelenalé nebo lehce zabarvené do červena, vnitřní světle žluté. Vlákna zelenožlutá.

 

Výška

Kaktus je 6 - 15 cm vysoký a má 6 - 8 cm v průměru.

 

Květ

Květy jsou světle žluté. Jsou dlouhé až 4 centimetry.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5-12 °C. Krátkodobě mrazuvzdorný do –12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.