Nové Kaktus Coryphantha bumamma v. bianca Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha bumamma v. bianca Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Coryphantha bumamma v. bianca Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Coryphantha bumamma v. bianca je málo známý druh, který má původ v jihozápadním Mexiku (Morelos a Guerrero). Je to zploštělý kulovitý kaktus s několika velmi velkými zaoblenými hlízami, modravě zelenými. Stonek zploštělý kulovitý, širší než vysoký, často (na stanovišti) vyčnívající jen kousek nad povrchem země a je pevně ukotven v půdě silným kořenem, jehož průměr se téměř rovná průměru samotného stonku, až 13 cm v průměru. Hlíz je málo, jsou velmi velké až 27 mm široké a 16 mm vysoké, leskle zelené až modrozelené vždy širší než zaoblené, v 8 - 13 sériích, kuželovité zploštělé, nahoře zaoblené, s vlnitým žlábkem na horní straně. Axil je v mládí velmi vlnitý, později holý. Areoly protáhlé až 4 mm dlouhé. Centrální trny chybí. Radiální trny: hlízy jsou zakončeny 5 - 8 silnými, tuhými, rovnoměrně se rozprostírajícími, reflexními radiálními trny, dlouhými 16 - 26 mm, subulovanými, zakřivenými, nikdy přímými, ale přiléhajícími k tělu, obvykle 3 silnější jsou na hřbetu, našedlé nebo nahnědlé s tmavšími špičkami.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12 °C. 

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.