Nové Kaktus Copiapoa echinoides Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Copiapoa echinoides Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Copiapoa echinoides Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Copiapoa echinoides je endemický v Chile, podél pobřeží od severu Huasco až 50 km do vnitrozemí v oblasti Atacama, kde se vyskytuje v nadmořských výškách 0 až 500 metrů nad mořem. Roste v pobřežních kopcích (lomas costeras), na relativně kompaktních a skalnatých půdách. Oblast je extrémně suchá s velmi vzácnými srážkami. Období sucha trvá 8 - 12 měsíců a v některých letech je možné, že srážky nejsou vůbec žádné. Srážky méně než 100 mm/rok. Vodu rostliny získávají především z kondenzace pobřežní mlhy (camanchaca). Má zploštělý kulovitý tvar s vlněným vrcholem, zelenou až nahnědlou epidermis, statnými kaštanovými nebo černými ostny, obvykle mírně zakřivenými nahoru a světle žlutým květem. Může být osamělý nebo obvykle tvoří husté shluky. Tento druh je blízce příbuzný Copiapoa marginata. Stonek prohloubeně kulovitý až kulovitý, 7 - 18 cm v průměru, velmi pevný, zelený, někdy nahnědlý a na vrcholu vlnitý. Pouze v pěstebních rostlinách může mít protáhlý až sloupcovitý tvar. Žebra 11 - 17, rovná, zaoblená nebo zkrácená. Areoly nažloutlé, se stářím šednou, 2 - 10 mm od sebe. Ostny hnědočervené až černé, silné, rovné až poněkud vzhůru zahnuté. Radiální trny 6 až 10, až 2,5 cm dlouhé. Středové trny 0 - 3 přímé, 1 - 3(-5) cm dlouhé. Květy světle žluté, vonící, 3,5 - 4 cm dlouhé; vnější segmenty periantu úzce vejčité, ostré, načervenalé; vnitřní periantové segmenty široce podlouhlé, tupé. Plody kulaté, cca. 1,5 cm v průměru hnědočervené, s několika šupinami. Semena 1,7 - 2 x 1,3 - 1,5 mm.

 

Květy

Světle žluté, vonící, 3,5 - 4 cm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.