Nové Kaktus Copiapoa desertorum Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Copiapoa desertorum Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Copiapoa desertorum Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Copiapoa desertorum se vyskytuje podél pobřeží poblíž Cifuncho ve vnitrozemí i v jeho okolí. Oblast Antofagasta. Chile v nadmořské výšce 20 - 420 metrů nad mořem. Nabízený kaktus pochází z konkrétního naleziště u odbočky na Las Guaneros. Copiapoa desertorum se od báze velmi řídce větví a vytváří velké trsy vysoké až 70 cm a 50 cm v průměru. Kořeny hlízovité, dlouhé, s mírně zúženým hrdlem. Stonek kulovitý až poněkud protáhlý, 6 až 10 cm v průměru, světle zelený nebo olivově zelený, korunovaný hustou hmotou hedvábně šedé nebo krémově bílé vlny, zejména v době květu. Žebra: 10 až 17 vystupujících, nezvlněná, tupá, široká do 15 mm. Areoly kulaté až oválné, pokryté bílou nebo šedohnědou plstí nebo vlnou do vzdálenosti 1 cm od sebe. Ostny rovné hnědé nebo načernalé (později šedé), víceméně jednotné. Radiální trny: 7 - 12, asi 1,5 - 4 cm dlouhé. Středové trny: 2 až 6 silnějších, 2 - 5 cm dlouhých. Květy denní, zavírají se v noci, vyrůstají na koruně, často několik najednou, téměř skryté v husté vlně. Lesklé, světle žluté, některé s červenorůžovými nebo červenými tóny, 3,5 - 4,2 cm dlouhé a až 5,5 cm v průměru, se slabou vůní. Plody červené, kulovité až vejčité, asi 14 mm v průměru a šupinaté. Semena malá, 4 x 0,9 mm, lesklá černá.

 

Výška rostliny

Ve své domovině dosahuje výšky až 70 cm složené z několika hlav, 6 - 10 cm průměr jednotlivých stonků.

 

Květy

Lesklé, světle žluté, některé s červenorůžovými nebo červenými tóny, 3,5 - 4,2 cm dlouhé a až 5,5 cm v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.