Nové Kaktus Copiapoa coquimbana Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Copiapoa coquimbana Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Copiapoa coquimbana Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Copiapoa coquimbana pochází jižně od oblasti rodu Copiapoa (od kopců kolem pobřežních měst Coquimbo a La Serena v provincii Coquimbo) Chile. Roste na písčitých nebo štěrkových půdách v sukulentní vegetaci a pouštních křovinách. Nabízený kaktus pochází z konkrétního naleziště nad La Serena směr Vallenar. Copiapoa coquimbana je silně ostnatý kaktus, který se energicky větví od základny a tvoří velké trsy nebo polštáře o šířce 1 m a výšce 60 cm složené z několika stovek hlav. Jde o vysoce variabilní taxon s několika více či méně podobnými formami, které lze označit za geografické variety. Lodyha podlouhle kulovitá, relativně měkká, 7 - 15 cm v průměru, světle až jasně zelená nebo modravě zelená a korunovaná hustou hmotou dlouhé bílé vlny, zejména v době květu. Žebra 10 až 20 silně tuberkulovitých, zvláště u mladých jedinců. Hlízy se zaobleným, zvýšeným okrajem a širokou základnou. Areoly apikální, konvexní, v mládí pokryté krátkou vlnou, později lysé, o průměru asi 5 - 10 mm a 0,5 - 2 cm od sebe. Radiální trny 5 až 10, silné, 1 - 5 cm dlouhé, poměrně štíhlé nebo mírně zakřivené, vodorovné, směřující ven, zúžený úhel ke středovému trnu, medově jantarové, hnědé nebo černé, s věkem šedivějící. Centrální trny chybí nebo je jen jeden nebo dva silnější 3 - 6 cm dlouhé. Květy na vrcholu, otevřené v noci, voňavé, zvonkovité, 2,5 - 5 cm dlouhé, vyrůstají ze středu bílé vlny na vrcholu. Vnější segmenty periantu jsou lineární červenožluté nebo nazelenalé. Vnitřní segmenty jsou široké, tupé a žluté s jemným červeným středním pruhem. Plod asi 15 mm v průměru červenohnědý. Semena 2 x 1,5 mm nelesklá, povrch s nízkými a zaoblenými hrbolky.

 

Výška rostliny

Ve své domovině dosahuje výšky až 60 cm složené z několika stovek hlav, 7 - 15 cm průměr jednotlivých stonků.

 

Květy

Červenožluté nebo nazelenalé, 2,5 až 5 cm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.