Nové Kaktus Astrophytum ornatum Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Astrophytum ornatum Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Astrophytum ornatum Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Astrophytum ornatum byl nalezen a popsán už roku 1828, ale zařazen do rodu Astrophytum byl až v roce 1922. Tento kaktus je největším zástupcem rodu a vyskytuje se v Mexiku na rozlehlém území ve státech Querétaro, Hidalgo a Guanajuato, kde roste v divokých kaňonech a vápencových útesech, někdy v blízkosti svislých skalních útesů. Rostliny mají hvězdicovitý tvar, v pokročilém růstu lehce sloupovitý tvar a mohou dosáhnout výšky až 120 cm a průměru 15 – 30 cm. Barva kmene je šedavě zelená až tmavě zelená s více či méně hustými bílými nebo žlutými vlnitými vločkami v pásech tvořící ozdobný vzor. Vločkování se mění v průběhu růstu. Počet žeber je 5 – 10, nejčastěji však 8, ale může být až 13. Z Rodu Astrophytum je ornatum jediný klasicky kaktusově otrněný. Trny jsou tuhé, dlouhé 4 – 5 cm a také poměrně variabilní co se barev týče. Nejčastěji žluté, nebo také šedavé, hnědé. Květy vyrůstají na starších rostlinách na vrcholu, jsou velké, citronově žluté, 7 - 12 cm široké. Je nenáročný na pěstování, ale přesto velice krásný.

 

Výška rostliny

Dorůstá 30 až 120 cm, ojediněle až do 2 m výšky, 15 - 30 cm v průměru.

 

Květ

Velký, citronově žlutý, 7 - 12 cm široký.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 15°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.