Nové Kaktus Ancistrocactus scheeri RS 382 Hipolito Coah Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Ancistrocactus scheeri RS 382 Hipolito Coah Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Ancistrocactus scheeri RS 382 Hipolito Coah Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Ancistrocactus scheeri RS 382 Hipolito Coah pochází z oblastí USA (Texas); Mexiko (Coahuila, Nuevo León, Tamaulipas). Nadmořská výška 20 - 1600 m nad mořem. Roste pod linií křovin v komunitě tamaulipanských trnitých křovin, na travnatých pláních a otevřených nízkých kopcích nebo křovinatých oblastech v pastvinách, na písčitých, hlinitých, bahnitých nebo štěrkových půdy. Tělo kulovité až válcovité, až 17 cm vysoké, 5  -8 cm v průměru, světle až tmavě zelené nebo s nádechem do modra, jednoduché, s poměrně slabými až kůlovými kořeny. Žeber 13, rovných nebo mírně šikmých, tuhých, rozdělených ve vejcovité, na horním konci zaoblené hrboly, které jsou šikmo zakončené, na květuschopných hrbolech s krátkými, až 5 mm dlouhými zářezy, nesoucími krátkou, kadeřavou bílou vlnu. Areoly kruhovité nebo vejčité, 2 - 3 mm v průměru, v mládí s krátkou bílou vlnou, později mizící. Okrajových trnů 1 - 18, 8 - 10 mm dlouhých, štětinovitých, tuhých, rovných nebo poněkud ohnutých, bělavých nebo nažloutlých, na hrotu hnědých, vodorovně rozložených, při bázi cibulovitě rozšířených, horní někdy poněkud delší. Středové trny 3 - 4, 15 - 20 mm dlouhé, silnější, šídlovité, hranaté, černohnědé s bílými skvrnami, horní rovné nebo poněkud ohnuté, rovné natažené nebo později dolů stlačené, hákovitě ohnuté, poněkud kratší. Květy vyrůstají ze zářezů za areolami, 22 mm dlouhé; květní trubka zelená, se šupinami, holá; okvětní lístky početné (přes 30), vnější zelené, šupinaté, na kraji roztřepené, vnitřní vejčité, celokrajné, tupé, nejvnitřnější přímé, kopinaté, s hrotem, žlutavě zelené; tyčinky dosahují do horní části okvětních lístků, nitky zelenavě bílé, prašníky sírově žluté; čnělka vyšší než tyčinky; blizna s osmi žlutými rameny. Plod zelený, s málo šupinami. Semena asi 2 mm dlouhá, obráceně vejcovitá, s hnědou, jemně hrbolkovitou testou.

 

Výška

Až 17 cm, 5  -8 cm v průměru.

 

Květ

Zelené až žlutavě zelené, cca 22 mm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.