Nové Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. pochází z oblastí v USA, jižní Texas (Edwards Plateau of Texas v okresech Bandera, Edwards, Kerr, Kimble, Kinney, Real, Uvalde a Val Verde). Nadmořská výška300 - 1300 m nad mořem. Roste na štěrkových pláních, skalnatých vrcholcích a nivách, na otevřených plochách pouze s travnatým porostem a roztroušenými duby a jalovcem, často poněkud chráněné skalami. Půda je mělká, štěrkovitá a hlinitá, často na vápencových sedimentech a mírně zásaditá. Je to malý hluboce usazený kaktus, který žije 10 a více let, ale velcí jedinci mohou být i 50 let staří. Rostlina je obvykle solitérní a relativně podobná nadzemnímu příbuznému Sclerocactus brevihamatus aubsp. tobuschii, ale kaktus Tobusch má hákovité ostny. Kořeny: Krátký centrální kůlový kořen se spoustou jemných vláknitých, difúzních kořenů. Stonek kulovitý, nevětvený, zploštělý, polokulovitý nebo vejčitý, často nenápadný, tmavě zelený až šedozelený, (3-)5 - 10(-15) cm vysoký, (1-)5 - 8(-15) cm v průměru. Stonky nezralých exemplářů nejsou pokryty ostny. Žebra 10 - 12 zcela rozdělených na hlízy. Hlízy: 5-12 mm vysoké s mělkými vlnitými rýhami na horní straně po celé jejich délce. Areoly téměř kruhové s krátkou bělavou vlnou. Středové trny 1 - 5 (většinou 4), bělavé, nažloutlé, někdy červeně zakončené, stářím šedivé, pokryté mikroskopickými trichomy, nahoře dva ve tvaru V (často s 1 nebo 2 extra menšími středy), 20 - 45 cm dlouhé, jednoduché, nejspodnější jeden přímý, vodorovně prodloužený, mírně zploštělý, často zahnutý, 22 - 30(45) mm dlouhý. Radiální trny 7 - 9(-14), bílé nebo šedavé, rovné, jehlovité, nepravidelně rozprostřené nebo přisazené, kulaté, 10 - 20 mm dlouhé. Květy nálevkovité, nenápadné, od adaxiálního okraje areolů k vrcholu rostliny, 2,5 - 3 cm dlouhé, 2,5 - 4 cm v průměru, plně se otevírají, nazelenalé, zelenavě bílé až světle žluté až krémově bílé s fialovým nádechem, často s červenohnědými středovými proužky. Vlákna a prašníky nažloutlé. Stigmatické laloky zelené, žluté, bělavé nebo (vzácně) červenofialové. Plody protáhlé vejčité, tenkostěnné, asi 1,5 - 3 cm dlouhé, 1 - 1,5 cm široké, růžovozelené, téměř holé. Semena ledvinovitá, 1,7 - 2 mm dlouhá, tmavě červenohnědá až černá a lesknoucí se.

 

Výška

(3-)5 - 10(-15) cm vysoký, (1-)5 - 8(-15) cm v průměru.

 

Květ

Nazelenalé, zelenavě bílé až světle žluté až krémově bílé s fialovým nádechem, 2,5 - 3 cm dlouhé, 2,5 - 4 cm v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.