Nové Kaktus Wiginsia courantii Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wiginsia courantii Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wiginsia courantii Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wiginsia courantii byl stejně jako všechny druhy rodů Wigginsia, Notocactus, a Malacocarpus nedávno převeden do rodu Parodia. Wiginsia courantii byl přiřazen jako synonymum k Parodia sellowii, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Parodia sellowii je rozšířený, extrémně variabilní kaktus, který obdržel četná zbytečná jména a nachází se na území Brazílie, Uruguaye a Argentiny. Stonek roste obvykle osamoceně, je sudovitého tvaru s propadlým temenem o výšce až 20 cm a průměru do 15 cm, s jasně lesklou nebo tmavě zelenou, či šedozelenou epidermis. 12 – 22 (obvykle 16 – 18) dobře rozeznatelných žeber se zapuštěnými vlněnými aerolami. Otrnění je tvořeno 4 – 10 nažloutlými, asi 2 cm okrajovými trny a 1 nebo také žádným středovým trnem, který je velice podobný okrajovým. Nálevkovité květy kvetou blízko temene v období kolem července, jsou široké 4 – 5 cm, mají citrónově žlutou barvu a lesklé okvětní lístky. Blizna má 8 – 10 červených laloků. Plod načervenalý až fialový, přibližně 1 cm dlouhý s 1 mm černými semeny. V průběhu let se může dosti měnit vzhled rostliny.

 

Výška rostliny

Až 20 cm a v průměru do 15 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, široký 4 – 5 cm, citrónově žluté barvy a lesklých okvětních lístků. Blizna má 8 – 10 červených laloků.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 12°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.