Nové Kaktus Wigginsia vorwerkiana Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wigginsia vorwerkiana Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wigginsia vorwerkiana Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wigginsia vorwerkiana byl stejně jako všechny druhy rodů Wigginsia, Notocactus, a Malacocarpus nedávno převeden do rodu Parodia, konkrétně Wigginsia vorwerkiana k Parodia sellowii, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Wigginsia vorwerkiana je kolumbijská forma kaktusu z naleziště u města Sagomoso, jehož typický výskyt pochází z Uruguaye, Argentiny a jižní Brazílie a dodnes není známo jak se tento kaktus dostal do Kolumbie. Druhové jméno vorwekiana nese na počest bývalého ředitele botanické zahrady v Berlíně. Stonek roste obvykle osamoceně, je ploše kulovitého tvaru s temenem hustě porostlým světle šedou vlnou, o výšce až 4 – 5 cm a průměru 7 – 9 cm se zelenou nebo do šedi přecházející epidermis, která vespod korkovatí. Přibližně 20 trochu zkroucených a více či méně zvlněných, dobře rozeznatelných žeber nesoucích na zelené části max. 3 kulaté areoly s hustou bílošedou plstí. Otrnění je tvořeno 5 – 6 pravidelně uspořádanými okrajovými trny barvy žlutobílé, přičemž vrchní často chybí a 1 nebo žádným středovým trnem. Pupeny květů pokryté černohnědou plstí se změní do žlutých květů vyrůstají z vlněného temene, jsou 2,5 - 3 cm široké, tyčinky i prašníky žluté a blizna je barvy červené. Plod leskle nafialovělý, růžový a semena matně černá. Kaktus nevyžaduje zvláštní podmínky, dobře roste i bez roubování a pravidelně kvete od konce jara přes celé léto a to prakticky v každé sbírce. Jsou samosprašné.

 

Výška rostliny

4 – 5 cm a o průměru 7 – 9 cm.

 

Květ

Žlutý, 2,5 - 3 cm široký, tyčinky i prašníky žluté a blizna je barvy červené.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.