Nové Kaktus Wigginsia rubricostata Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wigginsia rubricostata Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wigginsia rubricostata Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wigginsia rubricostata byl stejně jako všechny druhy rodů Wigginsia, Notocactus, a Malacocarpus nedávno převeden do rodu Parodia, konkrétně Wigginsia rubricostata k Parodia sellowii, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Wigginsia rubricostata pochází z Uruguaye. Druhové jméno rubricostata znamená v překladu s červenými žebry, což se vztahuje k červeným hranám žeber kaktusu. Stonek roste obvykle osamoceně, je ploše kulovitého tvaru s temenem porostlým vlnou, o výšce až 20 cm a průměru do 15 cm s tmavě zelenou epidermis. Přibližně 16 ostrých, dobře rozeznatelných, rovných až mírně spirálovitých, na okrajích načervenalých žeber nesoucích kruhové areoly s hustou bílou plstí, která později vymizí. Otrnění je tvořeno 5 – 7 okrajovými trny, z nichž dolní jsou nejdelší (asi 10 mm) a 1 nebo žádným odstávajícím středovým trnem. Nálevkovité květy vyrůstají z vlněného temene, jsou dlouhé i široké asi 3 cm, citronově žluté, vnější okvětní lístky světle žluté, tyčinky i prašníky žluté a blizna je barvy červené. Plod narůžovělý, semena tmavě hnědá, asi 1 mm velká. Kaktus nevyžaduje zvláštní podmínky, dobře roste i bez roubování a pravidelně kvete.

 

Výška rostliny

Až 20 cm a průměru do 15 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, žluté barvy s červenou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.