Nové Kaktus Wigginsia maldonadensis Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wigginsia maldonadensis Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wigginsia maldonadensis Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wigginsia maldonadensis pochází především z Uruguaye (dept. Maldonado, Lavalleja, Rocha, Canelones) a jižní Brazílie (stát Rio Grande do Sul). Stonek ploše kulovitý až kulovitý, až 10 cm dlouhý a široký; žeber 16 - 18, žebra rovná nebo poněkud šikmá; areoly téměř kruhovité, zpočátku s bílou vlnou, meziareolová vzdálenost přibližně 10 mm. Okrajové trny v počtu 8-10, rovné nebo poněkud zakřivené, až 10 mm dlouhé; středové trny obvykle 3, vzácněji 2, dolní nejdelší, až 20 mm, další 2 kratší, 10 - 15 mm dlouhé; všechny trny zpočátku černé až světle hnědé, později šednou. Květy 3 - 4 cm dlouhé a až 5 cm široké; okvětní lístky kopisťovité, zaoblené, zlatožluté; vnější okvětní lístky se světle zelenými šupinami a světle hnědou vlnou; tyčinky kratší než okvětní lístky; čnělka s 8 červenými rameny. Plod 15 - 20 mm dlouhý, 5 mm široký. Semeno 1 mm dlouhé, černé.

 

Výška rostliny

Až 10 cm a v průměru také až 10 cm.

 

Květ

3 - 4 cm dlouhé a až 5 cm široké, zlatožluté.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 12°C. Není mrazuvzdorný.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.