Nové Kaktus Wigginsia erinacea Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wigginsia erinacea Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wigginsia erinacea Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wigginsia erinacea byl stejně jako všechny druhy rodů Wigginsia, Notocactus, a Malacocarpus nedávno převeden do rodu Parodia. Wigginsia erinacea byl přiřazen jako synonymum k Parodia erinacea, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Parodia erinacea je rozšířená v Argentině, Brazílii a Uruguayi. Druhové jméno erinacea znamená ježkovitý, ježatý. Stonek roste osamoceně, je zploštěle kulovitého, později krátce válcovitého tvaru s mírně propadlým a vlnou pokrytým temenem. Výška až 20 cm (v přírodě až 50 cm) a průměr 6 – 30 cm, s světle až tmavě zelenou epidermis. 12 – 20 dobře rozeznatelných rovných až spirálovitých žeber ve věku 23 – 30 let. Okrouhlé areoly, vzdálené od sebe asi 10 – 15 mm jsou zprvu porostlé bílou plstí, která však časem ubývá až mizí a šedne. Otrnění je tvořeno až 12, obvykle však 8 okrajovými trny, asi 10 - 14 mm dlouhými, přičemž dolní trny jsou delší než horní a 1 nebo také žádným středovým trnem, který je velice podobný delším okrajovým. Barva trnů je nažloutlá, hnědá nebo šedá s hnědou špičkou. Nálevkovité květy kvetou pravidelně, ale až vyšším věku, v letním období z plsti na temeni, otevírající se pozdě v noci. Jsou dlouhé 3 – 5 cm a široké 4 – 7 cm, mají lesklou žlutou barvu. Blizna má 8 – 10 jasně červených laloků. Okvětní trubka krátká pokrytá hustou nahnědlou až téměř černou vlnou a úzkými, spíše špičatými, zelenými šupinami, tmavšími na špičce. Plod zprvu zelenkavý a skrytý v plsti, později růžový nebo načervenalý, suchý a dutý, prodlužující, 5 - 7 mm v průměru a dlouhý 20 - 30 (někdy až 40) mm, s přibližně 1 mm velkými, světle hnědými až černými semeny. V průběhu let se může vzhled rostliny měnit. Kaktus je nenáročný a nevyžaduje zvláštní podmínky.

 

Výška rostliny

Až 20 cm a v průměru 6 - 30 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, dlouhý 3 – 5 cm a široký 4 – 7 cm, leskle žluté. Blizna má 8 – 10 jasně červených laloků. Okvětní trubka krátká pokrytá hustou nahnědlou až téměř černou vlnou a úzkými, spíše špičatými, zelenými šupinami, tmavšími na špičce.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 12°C. Není mrazuvzdorný.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.