Nové Kaktus Wigginsia corynodes Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Wigginsia corynodes Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Wigginsia corynodes Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Wigginsia corynodes byl stejně jako všechny druhy rodů Wigginsia, Notocactus, a Malacocarpus nedávno převeden do rodu Parodia, konkrétně Wigginsia corynodes k Parodia sellowii var. corynodes, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.

Wigginsia corynodes je místní nebo morfologická forma širokého a velmi variabilního druhu Parodia sellowii s minimálními rozdíly a většina botaniků se shoduje na skutečnosti, že oba by měli být zahrnuti do Parodia sellowii. Pochází z Uruguaye, Argentiny a jižní Brazílie. Druhové jméno corynodes znamená klubkovitý růst.

Wigginsia corynodes je nízko rostoucí kaktus, obvykle osaměle rostoucí. Stonek má ploše kulovitý tvar o výšce do 15 cm a šířce 10 – 18 cm (ve sbírkách až válcovitý tvar s výškou až 22 cm) se stlačeným temenem pokrytým bělavou vlnou a s olivově zelenou  epidermis. Přibližně 13 – 16, nejvíce však 20 svislých, v dospělosti dobře znatelných žeber. Areoly zapuštěné a vlnité. Otrnění je tvořeno 6 – 9, nejvíce až 12 okrajovými trny, přičemž 3 spodní jsou delší a silnější (15 – 18 mm dlouhé), všechny trny tmavší u hrotů. Jeden středový trn, vztyčený, až 2 cm dlouhý a ne příliš odlišný od okrajových. Pupeny květů pokryté hnědou vlnou. Květy vyrůstají z vlněného temene, jsou asi 5 cm široké, krásně kanárkově žluté s nazelenalými okvětními lístky. Tyčinky žluté, prašníky bílé. 8 – 12 laločná karmínově červená blizna. Plod podlouhlý, sazovitě červený.

Kaktus dobře roste i snadno kvete od června do září a vydrží kvést několik dní.

 

Výška rostliny

Až 15 cm, ve sbírkách až 22 cm a o průměru 10 – 18 cm.

 

Květ

Asi 5 cm široký, kanárkově žlutý s nazelenalými okvětními lístky. Tyčinky žluté, prašníky bílé. 8 – 12 laločná karmínově červená blizna.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 12°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.