Nové Kaktus Weingartia mairanana KK 1521 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Weingartia mairanana KK 1521 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Weingartia mairanana KK 1521 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Weingartia mairanana KK 1521 byl převeden do synonymního stavu v rámci rodu Rebutia a je známý také jako Rebutia neocumingii var. mairanensis a má i další názvy, což značí obtížnost klasifikace této rostliny. Oprávněnost tohoto zařazení je však diskutabilní a proto kaktus uvádíme stále pod jménem Weingartia mairanana.
Kaktus se vyskytuje na území Bolívie. Polní číslo KK 1521 značí, že rostlina ze které jsou tato semena pochází z nalezišť Karla Knížete, v departmentu Santa Cruz, v provincii Florida, v blízkosti obce Mairana, v nadmořské výšce 1500 m. Rodové jméno Weingartia se vtahuje k továrníkovi, kaktusovém specialistovi Wilhelmu Weingartovi (1856-1936) z německého města Georgenthal. Druhové jméno mairanana pochází z původního naleziště, tedy z okolí obce Mairana. Stonek roste obvykle osaměle, je kulovitého, později až mírně protáhlého tvaru, až 20 cm vysoký a až 10 cm široký. Epidermis v tmavě zelené barvě. Přibližně 16 – 18 často spirálovitých a málo zřetelných žeber je rozděleno do tuberkul. Aeroly s krátkou bílou vlnou. Husté otrnění je tvořeno až 24 okrajovými trny o délce asi 2 cm a 2 – 8 středovými trny, o délce 3 cm. Okrajové i středové jsou jen těžko od sebe rozeznatelné, všechny mají barvu slámově žlutou nebo nažloutlou s tmavšími špičkami. Květy zůstávají otevřené po dobu pěti nebo šesti dnů, mohou růst neobvykle po celém těle rostliny, ale zejména v blízkosti koruny, přičemž jedna aerola může produkovat až 4 květy. Jsou přibližně 2 cm dlouhé a 2,5 cm široké, zářivě žluté až oranžové. Plod vejcovitý až kulovitý, světlý a černá semena. Snadno se pěstuje, je velmi atraktivní a pravidelně vykvétají krásné květiny, je-li zajištěna dostatečná doba zimního odpočinku.

 

Výška rostliny

Až 20 cm vysoký a až 10 cm široký.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 2 cm dlouhý a 2,5 cm široký, zářivě žlutý až oranžový.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.