Nové Kaktus Weingartia longigibba KK 867 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Weingartia longigibba KK 867 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Weingartia longigibba KK 867 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Weingartia longigibba byl převeden do synonymního stavu v rámci rodu Rebutia jako Rebutia neocumingii. Protože semena pochází z rostliny označené starším názvem a ne všichni jsou s převedením ztotožněni, uvádíme kaktus stále pod jménem Weingartia longigibba.
Kaktus se vyskytuje na území Bolívie. Polní číslo KK 867 značí, že rostlina ze které jsou tato semena je z naleziště Karla Knížete, v departmentu Chuquisaca, provincie Oropeza, v blízkosti řeky Río Chico v nadmořské výšce 2200 m. Rodové jméno Weingartia se vtahuje k továrníkovi, kaktusovém specialistovi Wilhelmu Weingartovi (1856-1936) z německého města Georgenthal. Druhové jméno longigibba znamená s dlouhými hrbolky a odkazuje na velké tuberkuly, které pomáhají odlišit tento kaktus od jiného příbuzného taxonu. Stonek roste obvykle osaměle, ve stáří však může odnožovat, je kulovitého, později až mírně protáhlého tvaru, 5 – 9 cm široký (v kultivaci i více), časem 2 – 3 krát vyšší než širší s ostnatou korunou. Epidermis v barvě zelené, někdy s fialovým nádechem. Přibližně 16 – 18 často spirálovitých žeber je rozdělených do mohutných tuberkul. Aeroly více vyvinuté v mladší, horní části stonku a se světle hnědou vlnou v blízkosti květní zóny. Otrnění je tvořeno 7 – 12 okrajovými trny o délce asi 10 – 25 mm, horní delší, rovné nebo trochu zakřivené a 3 – 8 středovými trny, o délce 10 – 25 mm. Všechny v barvě světle hnědé s mírně tmavšími hnědými špičkami. Květy zůstávají otevřené po dobu pěti nebo šesti dnů, vyrůstají poblíž koruny rostliny, zejména u samotných špiček stonku nebo u ramene stonku. Jsou přibližně 3 cm dlouhé a zhruba stějně široké, zlatožluté nebo světle žluté. Plod podlouhlý, světle zelený, asi 10 mm dlouhý a 6 mm široký.

 

Výška rostliny

5 – 9 cm široký (v kultivaci i více), časem 2 – 3 krát vyšší než širší.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 3 cm dlouhý a zhruba stějně široký, zlatožlutý nebo světle žlutý.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.