Nové Kaktus Weingartia lecoriensis Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Weingartia lecoriensis Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Weingartia lecoriensis Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Weingartia lecoriensis byl převeden do synonymního stavu v rámci rodu Rebutia a je známý také jako Rebutia fidaiana var. leocoriensis, což je lokální nebo morfologická forma Rebutia fidaiana, která se vyznačuje mírně odlišnými květy, a také delšími ostny. Protože semena pochází z rostliny označené starším názvem, uvádíme kaktus stále pod jménem Weingartia lecoriensis.
Kaktus se vyskytuje na území Bolívie, v departmentu Chuquisaca a Potosi, v nadmořské výšce 3000 – 3400 m. Rodové jméno Weingartia se vtahuje k továrníkovi, kaktusovém specialistovi Wilhelmu Weingartovi (1856-1936) z německého města Georgenthal. Druhové jméno lecoriensis dostal kaktus podle obce Pampa de Lecori u které byl nalezen. Stonek roste obvykle osaměle, je zploštěle kulovitého až mírně protáhlého tvaru, až 30 cm vysoký a 15 cm široký. Epidermis v barvě zelené, žlutozelené až šedozelené. Silně vyvinutý hlízovitý kořen je spojený se stonkem úzkým krčkem. Přibližně 13 – 19 zaoblených žeber je rozdělených do tuberkul. Areoly zaoblené, nažloutlé nebo krémově bílé, poměrně velké a plstnaté. Otrnění se nedá rozlišit na okrajové a středové trny. Je obvykle tvořeno 13 – 14 trny o délce až 5 cm, barvy proměnlivé od šedavé, slaměné až světle nahnědlé. Květy zůstávají otevřené po dobu pěti nebo šesti dnů, vyrůstají blízko vrcholu a mohou tvořit prstenec. Délka květů je přibližně 3 cm a šiřka 3,5 cm, žluté až světle žluté barvy. Plody kulovitého až podlouhlého tvaru skrývají podlouhlá  semena červenohnědé barvy.

 

Výška rostliny:

Až 30 cm, na šířku 15 cm.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 3 cm dlouhý a široký 3,5 cm, žluté až světle žluté barvy.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.