Nové Kaktus Weingartia hediniana KK 1308 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Weingartia hediniana KK 1308 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Weingartia hediniana KK 1308 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Weingartia hediniana KK 1308 byl převeden do synonymního stavu v rámci rodu Rebutia. Oprávněnost tohoto sloučení však vyžaduje další výzkum a proto jej uvádíme stále pod jménem Weingartia hediniana.
Kaktus se vyskytuje na území Bolívie. Polní číslo KK 1308 značí, že rostlina ze které jsou tato semena je z naleziště Karla Knížete, v blízkosti řeky Rio Grande, ve výšce 2200 m n. m. Rodové jméno Weingartia se vtahuje k továrníkovi, kaktusovém specialistovi Wilhelmu Weingartovi (1856-1936) z německého města Georgenthal. Stonek roste obvykle osaměle, je kulovitého až mírně protáhlého tvaru, až 20 cm vysoký a 10 cm široký. Epidermis v barvě zelené. Přibližně 16 – 18 často spirálovitých žeber je rozdělených do tuberkul. Bíle vlnité areoly s trny se nachází na horní straně hrbolu a ne v jeho středu, jak je obvyklé. Otrnění je tvořeno 5 – 24 okrajovými trny o délce asi 1 cm, v nažloutlé barvě s hnědými špičkami a 2 – 8 středovými trny, které jsou až o 1 cm delší a barevně stejné jako okrajové. Květy zůstávají otevřené po dobu pěti nebo šesti dnů, rostou rozložené kolem vrcholu, přičemž jedna aerola může produkovat až 4 květy. Jsou dlouhé přibližně 2 cm a široké 2,5 cm, jasně žluté až oranžové a mají lesklý až porcelánový vzhled. Plody bobulovité, rychle vysychající. Semena černá, hnědá a lesklá.

 

Výška rostliny:

Až 20 cm, na šířku 10 cm.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 2 cm dlouhý a široký 2,5 cm, jasně žlutý až oranžový a má lesklý až porcelánový vzhled.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 8 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.