Nové Kaktus Weingartia erinacea var. catarinensis FR 812 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Weingartia erinacea var. catarinensis FR 812 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Weingartia erinacea var. catarinensis FR 812 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Weingartia erinacea var. catarinensis FR 812 byl převeden do synonymního stavu v rámci rodu Rebutia a je jednou z mnoha geografických nebo morfologických forem velmi variabilní Rebutia neocumingii. Protože převedení do rodu Rebutia je stále kontroverzní a naše semena pochází z rostliny označené starším názvem, uvádíme kaktus stále pod jménem Weingartia erinacea var. catarinensis.
Kaktus se vyskytuje na území Bolívie. Zkratka FR 812 značí, že rostlina ze které jsou tato semena je z naleziště Friedricha Rittera, které se nachází v departmentu Cochabamba (Quiroga). Rodové jméno Weingartia se vtahuje k továrníkovi, kaktusovém specialistovi Wilhelmu Weingartovi (1856-1936) z německého města Georgenthal. Druhové jméno erinacea znamená se šídlovitými trny, ježatý nebo jehlovitý. Weingartia erinacea var. catarinensis se od Weingartia erinacea odlišuje menším vzrůstem a menšími hrboly, jemnějšími trny, vlnitějšími aerolami a odnožováním. Stonek má sklon k odnožování, je kulovitého až polokulovitého tvaru, až 10 cm široký, zelený. Často spirálovitá žebra jsou rozdělena do protáhlých hrbolů, přičemž vlnité areoly se nacházejí na horní straně hrbolu a ne v jeho středu, jak je obvyklé. Otrnění je obvykle tvořeno 10 – 18 rovnými okrajovými trny o délce do 15 mm a obvykle 5 - 12 středovými trny. Všechny trny jsou nažloutle bílé, na špičce hnědavé. Květy zůstávají otevřené po dobu pěti nebo šesti dnů, rostou v horní části rostliny, jsou dlouhé přibližně 20 - 30 mm a široké 17 – 23  mm, zlatožluté, z vnějšku se zelenými šupinami na kalichu. Plody podlouhlé a zelené. Semena šedočerná.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 20 - 30 mm dlouhý a 17 – 23  mm široký, zlatožlutý, z vnějšku se šupinami na kalichu.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.