Nové Kaktus Trichocereus chiloensis Hurtado Balení obsahuje 10 semen Zobrazit větší

Kaktus Trichocereus chiloensis Hurtado Balení obsahuje 10 semen

Nový produkt

Kaktus Trichocereus chiloensis Hurtado Balení obsahuje 10 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus s názvem Trichocereus chiloensis byl převeden do rodu Echinopsis, ale protože s tímto převedením nesouhlasí všichni znalci a naše semena pochází z rostliny označené starším názvem, uvádíme kaktus stále pod jménem Trichocereus chiloensis.
Kaktus se vyskytuje na území Chile, asi 600 km podél pobřeží Tichého oceánu v provinciích Coquimbo, Valparaíso, Santiago, O’Higgins a Maule. Roste až do nadmořské výšky 2000 m. Tento je z oblasti zvané Hurtado, v provincii Coquimbo. Rodové jméno Trichocereus z řeckého thrix, trichos znamená vlas a druhové jméno chiloensis vzniklo možná chybně napsaným názvem, když mělo být původně zřejmě chilensis ze slovniho spojení „Chile“ + „ensis“, ale pravidla uznávají původní i když chybně napsaný název. Také se spekuluje o jméně podle chilského ostrova Chloe, kde se však tento kaktus nevyskytuje. Rostlina je keřovitá a větvící se obvykle tak, že štíhlé větve začínají téměř v pravém úhlu v blízkosti základny. Stonky jsou válcovitého tvaru, obvykle 6 m (někdy až 8 m) vysoké a 10 - 12 cm široké se zelenou epidermis. Dřevité kořeny mohou mít v přírodě až 10 m. Žebra nízká v počtu 10 – 17, rozdělena do hrbolů, na kterých jsou oválné bělavé aeroly ve vzdálenosti asi 2 cm od sebe. Otrnění je tvořeno 8 – 12 okrajovými trny o délce 1 – 4 cm a obvykle 1 – 4 vyčnívajících, silných, většinou 5 – 7 cm dlouhých (některé mohou mít vyjimečně až 25 cm) středových trnů. Barva nažloutlá s hnědými špičkami, později mají šedivou barvu. Trychtýřovité bílé květy jsou dlouhé cca 10 – 14 cm a až 10 cm široké. Vnitřní okvětní lístky jsou zašpičatělé. Vnější okvětní lístky bývají na vnější straně hnědavé nebo načervenalé. 12 – 23 žlutozelených blizen. Plody mají kulovitý tvar o průměru až 4 cm v barvě zelené až zelenohnědé s černými semeny.
Kaktus se snadno pěstuje a může mít při dobrém uchycení přírůstek až 20 cm za rok.

 

Výška rostliny

Obvykle 6 m (někdy až 8 m) a 10 - 12 cm široký.

 

Květ

Trychtýřovitý, bílý, dlouhý cca 10 – 14 cm a až 10 cm široký. Vnitřní okvětní lístky zašpičatělé, vnější bývají na vnější straně hnědavé nebo načervenalé. 12 – 23 žlutozelených blizen.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný až do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.