Nové Kaktus Acanthocalycium glaucum LF 38 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Acanthocalycium glaucum LF 38 Balení obsahuje 20 semen

K102

Nový produkt

Kaktus Acanthocalycium glaucum LF 38 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

Popis

Acanthocalycium glaucum LF 38 je kaktus pocházející z Argentiny, z provincie Catamarca, severně od Belén ve výšce 1200 m n. m. Má plochý kulovitý, až mírně protáhlý tvar, který dorůstá výšky 15 cm a šířky 8 cm v průměru, s 8 – 14 zaoblenými žebry pokryté častěji šedomodrou nežli zelenošedou ochranou jinovatkou. Areoly jsou vzdáleny 16 – 20 mm a nesou 5 - 10 okrajových trnů, jež jsou zajímavě zbarveny - téměř do poloviny světle a od poloviny tmavě, s délkou 25 mm, přičemž středové většinou chybí (někdy se objeví 1 - 2). Nádherné květy žluté barvy o velikosti 6 cm jsou u špiček šupin zabarveny červeně, přecházejíc do tmava. Z květů se tvoří malé, tmavě zelené, bobulovité plody, až 6 cm dlouhé. Řepovitý krátký kořen.

 

Výška rostliny:

Dosahuje výšky 15 cm a 8 cm na šířku.

 

Květ:

Žluté květy o velikosti 6 cm jsou u špiček šupin zabarveny červeně, přecházejíc do tmava.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, v létě nárazovou zálivku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C. Acanthocalycium catamarcense patří mezi vysokohorské kaktusy, proto v době nejvyšších letních teplot roste jen velmi málo. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.