Nové Kaktus Echinocereus baileyi SB 211 Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Echinocereus baileyi SB 211 Balení obsahuje 20 semen

Nový produkt

Kaktus Echinocereus baileyi SB 211 Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Echinocereus baileyi SB 211 byl nalezen a popsán v oblasti Quartz Mountains, v okrese Kiowa County, který je součástí státu Oklahoma v USA a patří k nejkrásnějším kaktusům rodu Echinocearea. Název pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka. Patří mezi nejvíce tolerantní k mrazu a vlhkosti. Roste na skalnatých místech ve výšce 1800 – 2400 m n. m. Tyto rostliny jsou jako mladé kulovité, žebernaté, později se protahují do sloupovitého cylindrického tvaru. Rostou osaměle nebo se za dobrých podmínek větví u základny. Výška zeleného, až tmavě zeleného stonku je 10 - 20 cm, ojediněle až 40 cm a šířka v průměru 5 – 10 cm. 15 ostrých, štíhlých, někdy spirálovitě uspořádaných žeber. Eliptické, úzké, zprvu vlněné, pak holé areoly, z nichž vyrůstají smetanově bílé, nažloutlé nebo nahnědlé či narůžovělé trny, s tmavšími hroty, kterých bývá přibližně 16, o délce 1 – 3 cm. Centrální trny zde chybí. Krásné nálevkovité purpurově růžové, u hrdla více tmavší květy, s žlutými tyčinkami a zelenou bliznou, o průměru 6 – 12 cm. Květ se po opýlení změní v zelený oválný plod o délce 25 mm, který cca za 2 měsíce vyschne a rozpadne se. Uvnitř se skrývají matná černá semena.

 

Výška rostliny:

Dosahuje výšky 10 - 20 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, purpurově růžový, u hrdla více tmavší, s žlutými tyčinkami a zelenou bliznou, o průměru 6 – 12 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -20°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.