Nové Kaktus Eriocactus nigrispinus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Eriocactus nigrispinus Balení obsahuje 20 semen

K504

Nový produkt

Kaktus Eriocactus nigrispinus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Eriocactus nigrispinus je známý také jako synonymum k Parodia nigrispinus nebo také Notocactus nigrispinus, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Eriocactus nigrispinus je možné najít populačně v řídké a roztříštěné populaci v departementu Cordillera v Paraguayi ve výškách 100 – 400 m n. m. Druhové jméno nigrispinus znamená v překladu černotrný. Stonek roste osamoceně, ale občas může tvořit shluky. Je kulovitého tvaru, ale brzy se začne měnit v protáhlý, o výšce až 40 cm a průměru 16 cm s prohloubeným temenem a později pokrytým bílou plstí. Epidermis zelené barvy. Více než 20 ostrých a znatelně oddělených žeber s kruhovými až oválnými aerolami pokrytými v mládí bílou vlnou, která však časem zcela vymizí. Otrnění je tvořeno 9 – 10 ostny, které jsou v mládí načernalé nebo tmavohnědé, později se změní na stříbřité. Jsou 2,5 – 6 cm dlouhé, štíhlé a zakřivené, přičemž okrajové a střední jsou jen těžko od sebe rozeznatelné. Nálevkovité a velmi krásné květy vyrůstají blízko středu temene v krásně lesklé kanárkově žluté barvě. Jsou až 6,5 cm dlouhé a 7 cm široké. Vnitřní okvětní lístky kopinaté, vnější kopisťovité. Tyčinky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna. Plod je kulatý, leskle hnědý, asi 25 mm dlouhý, pokrytý bílou vlnou a žlutými nebo červenými trny s matně černými, 1 mm dlouhými semeny. Kaktus je velice dekorativní.

 

Výška rostliny

Až 40 cm a o průměru 16 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, leskle kanárkově žlutý, až 6,5 cm dlouhý a 7 cm široký. Vnitřní okvětní lístky kopinaté, vnější kopisťovité. Tyčinky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 10°C a neměla by nikdy klesnout pod 5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.