Nové Kaktus Eriocactus magnificus Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Eriocactus magnificus Balení obsahuje 20 semen

K503

Nový produkt

Kaktus Eriocactus magnificus Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Kaktus Eriocactus magnificus je známý také jako synonymum k Parodia magnificus, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu, ze kterého jsou semena, tak jak byl původně označen.
Eriocactus magnificus je možné najít populačně v řídké a roztříštěné populaci v Brazílii (Rio Grande do Sul), poblíž Paraguaye, Uruguaye, Argentiny ve výškách 150 – 800 m n. m. Druhové jméno magnificus znamená skvostný, skvělý nebo nádherný. Stonek roste zpočátku osamoceně, později tvoří shluky. Je kulovitého tvaru, ale brzy se začne měnit v protáhlý o výšce 30 - 45 cm a průměru 7 – 15 cm, se zešikmeným temenem směrem ke slunci, jen mírně prohloubeným a pokrytým bílou plstí. Epidermis zelená s modrým nádechem. Přibližně 11 – 15 rovných a ostrých žeber s bílými, později nažloutlými aerolami, které jsou blízko u sebe a bývají spojeny plstí. Otrnění je tvořeno 12 – 15 (i více) trny, které jsou štětinovité, tenké a ohebné, o délce 8 - 20 mm s hezkým zlatožlutým zabarvením. Nálevkovité a velmi krásné květy vyrůstají blízko středu temene. Otevírají se ve dne a jsou sírově žluté, 45–55 mm dlouhé a přibližně stejně široké. Okvětní lůžko s hustou bílou vlnou a nahnědlými štětinami. Prašníky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna. Plod je kulovitý, narůžovělý, asi 1 cm široký s  charakteristickými červenohnědými semeny. Kaktus je snadno pěstovatelný a velice dekorativní.

 

Výška rostliny

30 - 45 cm a o průměru 7 – 15 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, sírově žlutý, 45–55 mm dlouhý a přibližně stejně široké. Okvětní lístky s hustou bílou vlnou a nahnědlými štětinami. Prašníky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 10 – 12°C a neměla by nikdy klesnout pod 2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.