Pelyněk kozalec Balení 200 semen Zobrazit větší

Pelyněk kozalec Balení 200 semen

Z24

Nový produkt

Pelyněk kozalec Balení 200 semen

Více informací

25 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Pelyněk kozalec  (Artemisia dracunculus) známý jako koření estragon je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 60 - 120 cm. Pochází ze střední a jihozápadní Asie. Listy jsou celokrajní, nedělené, široce čárkovité, mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť. Rostlina má bělavě žluté stopkaté květy, které rostou v řídkých latách a kvetou od června až do září. Pelyněk má velké využití v kuchyni, také zlepšuje zažívání a zvyšuje chuť k jídlu, tlumí křečové bolesti

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy. Sklízíme listy nebo celou nať až třikrát do roka před obdobím květu, uřezáváme 20 – 30cm dlouhé vrcholky. Sušíme rychle do 35°C.Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném a teplém stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné humózní, na živiny bohaté půdě. Na záhonu vyžaduje vydatnou zálivku. Na zimu chráníme rostliny, seřezané asi 6 cm nad zemí, přikrytím slámou nebo listím před vymrzáním.

 

Výsev – klíčení semen

Pelyněk kozalec pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,5 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 15 - 20°C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 50 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.