Brugmansia Angels Goldface - Andělská trumpeta Balení obsahuje 5 semen

Z28

Nový produkt

Brugmansia Angels Goldface - Andělská trumpeta Balení obsahuje 5 semen

Více informací

49 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Brugmansia – odolný keř s nádhernými velkými a sladce vonícími květy, který se původně vyskytuje v jižní Americe. Nyní je poměrně rozšířený jako okrasný v Evropě a Severní Americe. Ze 7 původních divokých druhů vznikly stovky různých hybridů. Brugmansia Angels Goldface je jedním z těchto hybridů vypěstovaný dlouholetou pěstitelkou a autorkou odborné publikace o brugmansiích Anne Kirchner-Abel v Německu v roce 2008. Vyznačuje se zlatožlutými dvojitými květy, přičemž květní výplň je často tmavší až pastelově oranžová. V našich podmínkách se pěstuje jako přenosná okrasná rostlina, která kvete od června do října a jelikož květy připomínají trumpetku, vznikl též český název keře „Andělská trumpeta“.
Celá rostlina je jedovatá!

 

Výška keře 

se může pohybovat mezi 1,5 – 2,5 m.

 

Květy 

Plné květy jsou mimořádně krásné zlatožluté barvy, uvnitř květu v tmavším odstínu, 20 - 25 cm dlouhé, převislé, tvarem připomínající trumpetku, proto též český název keře „Andělská trumpeta“.

 

Nároky

Tento keř nemá speciální požadavky na zeminu, ale bude se mu dařit na plném slunci, nebo v polostínu v půdách, které mají vyšší obsah fosforu a nižší obsah dusíku. U tohoto keře nesmíme zapomínat na pravidelnou zálivku. Nesnáší mráz a proto jej před příchodem mrazů uklidíme do světlé, chladné, ale bezmrazé místnosti. Přesazuje se do běžně dostupného zahradnického substrátu. V případě nedostatku místa můžeme rostlinu i hluboce seříznout. Během zimních měsíců je ideální teplota mezi 8 – 12 °C, rostlinu zaléváme minimálně, ale nehnojíme. Na jaře řezem upravíme tvar, rostlinu přesadíme a začneme vydatně přihnojovat. Po přenesení ven začneme  zvykat na přímé sluneční světlo. Zpočátku roku doporučuji hnojit spíše hnojivem na nárůst zelené hmoty s vyšším obsahem dusíku (např. Kristalon start), od června je pak vhodné spíše hnojivo na kvetení (např. Kristalon plod a květ).

 

Výsev a klíčení

Výsev by se měl provádět během února až března do výsevního propustného substrátu při teplotě 20 – 25 °C. Před výsevem doporučuji semena máčet cca 24 hodin ve vlažné vodě. Klíčení probíhá 1 – 2 měsíce. Semena jsou jedovatá.